Salinity is a significant abiotic stress factor
that threatens agriculture in both arid and semiarid environments, affecting
over 20% of the world’s irrigated land. In the present study, we have
investigated that effects of different salinity levels (0, 50, 100, 150, 200,
and 250 mM NaCl) in giant reed (Arundo
donax L.). Salt treatment was started as 50 mM and this
concentration was increased day after day, and finally 250 mM concentration of
NaCl was applied until harvest time. Stress responses of the giant reed were measured in early plant development
stage. In conclusion, the giant reed showed large variation in their response to salt tolerance in different
salt levels. The morphological parameters were reduced with increasing
salt concentrations; important decreases occurred with 100 mM NaCl and the lowest values were obtained with 250 mM. The highest 0-5 symptoms score were determined in 250 mM
levels. The fresh and dry weight, fresh and dry root weight decreased 27-60%
and 13-77% compared to control groups, respectively. While the relative water
content was obtained 85% in control plants, this parameter decreased 52.5%
ration in 250 mM salt level. The increasing salt stress caused decreasing in
chlorophyll content. With increasing of salt levels, Na ion content increased
on the other hand K and Ca ions contents diminished. The results
obtained from this experiment show that high salinity reduced plant growth and
development in giant reed. In these levels, 150 mM NaCl concentration was determined
at critical dose for plant development.
Tuzluluk,
dünyada sulanabilir tarım alanlarının %20’den fazlasında görülen ve özellikle
kurak-yarı kurak tarım alanlarını tehdit eden önemli bir abiyotik stres
faktörüdür. Bu çalışmada, 0-kontrol, 50, 100, 150, 200 ve 250 mM NaCl tuz
yoğunluklarının kargı kamışı (Arundo
donax L.)’na etkileri incelenmiştir. Sulamaya öncelikle 50 mM tuz
konsantrasyonu ile başlanarak son doz olan 250 mM’a ulaşılmıştır. Kargı
kamışının stres karşısında gösterdiği tepkiler bitkinin erken gelişim döneminde
gözlemlenmiştir. Araştırmada, yaprak zararlanma indeksi, bitki yaş ve kuru
ağırlığı, kök yaş ve kuru ağırlığı, yaprak sayısı ve alanı, bitki boyu, sap
kalınlığı, yaprak su potansiyel içeriği, klorofil değeri ile sodyum (Na),
potasyum (K) ve kalsiyum (Ca) içerikleri belirlenmiştir. Kargı kamışı farklı
tuz konsantrasyonlarına karşı tolerans bakımından geniş bir varyasyon
göstermiştir. Artan tuz konsantrasyonları ile birlikte bitkide morfolojik
özellikler bakımından gerilemeler olmuş, bu etki özellikle 100 mM tuz
konsantrasyonu ile etkisini göstermiş ve en düşük değerler 250 mM dozunda elde
edilmiştir. En yüksek yaprak zararlanma indeksi (0-5 skalası) değerleri 250 mM
konsantrasyonunda elde edilmiştir. Kontrol gruplarına göre yaprak yaş ve kuru
ağırlıklarında sırasıyla %27 ve %60, kök yaş ve kuru ağırlıklarında ise %13 ve
%77 oranında azalmalar tespit edilmiştir. Yaprak oransal su içeriği kontrol
bitkilerinde %85 olarak saptanırken, bu değer 250 mM konsantrasyonunda %52.5
olarak belirlenmiştir. Artan tuz stresine bağlı olarak klorofil içerikleri ile
potasyum (K) ve kalsiyum (Ca) iyonlarında azalmalar görülürken, sodyum (Na)
iyonlarında ise artış meydana gelmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara
göre, yüksek tuzluluk bitki büyüme ve gelişmesini olumsuz yönde etkilemiş, 150
mM NaCl konsantrasyonunun bitki gelişimi üzerinde kritik doz olduğu sonucuna
varılmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 18 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.