This study was carried out to determine the effect
of the application of methyl jasmonate (MeJa) and gibberellic acid (GA3)
on the antioxidant enzyme activity in 5 different strawberry cultivars (Albion,
Aromas, Honeoye, Seascape, Sweet Ann). The application of 50 ppm and 100ppm GA3
and 0.25, 0.50, and 1.00 mM doses MeJA was applied as foliar spray. Catalase
(CAT), superoxide dismutase (SOD) and malondialdehyde MDA levels were
determined in the collected leaf. Samples sweet Ann cultivar had the highest
CAT and SOD activity while Honeoye cultivar had the lowest values. CAT activity
was decreased in Seascape and Aromas cultivars, and it was observed that CAT
activity variability according to application and dose in other cultivars. The
amount of SOD has increased with each application in the Albion and Seascape
cultivars. In contrast to CAT and SOD activity, MDA concentration was
determined the highest in Honeoye and the lowest in Sweet Ann. The present
study, it was determined that the hormone (GA3, MeJa) applications
affected the enzyme and MDA contents depending on the cultivars and the doses
of the hormones.
Bu
çalışma, 5 farklı çilek çeşidinde (Albion, Aromas, Honeoye, Seascape, Sweet
Ann) dışardan metil jasmonat (MeJA) ve gibberalik asit (GA3) uygulamasının
antioksidan enzim aktiviteleri üzerine etkisini belirlemek amacıyla
yapılmıştır. 50ppm ve 100ppm dozlarında GA3 ve 0.25, 0.50 ve 1.00 mM
dozlarında MeJA uygulaması yapraktan uygulanmıştır. Alınan yaprak örneklerinde
katalaz (KAT), süperoksidaz dismutaz (SOD) ve malondialdehit (MDA) miktarları
okunmuştur. Sweet Ann çeşidi en yüksek KAT ve SOD aktivitesine sahipken,
Honeoye çeşidi en düşük değerlere sahip olmuştur. CAT aktivitesi Seascape ve
Aromas çeşitlerinde azalma göstermiş diğer çeşitlerde uygulama ve doza bağlı
olarak değişkenlik görülmüştür. SOD miktarı Albion ve Seascape çeşitlerinde her
uygulama ile artış kaydetmiştir. KAT ve SOD aktivitesinin aksine, MDA
konsantrasyonu en fazla Honeoye çeşidinde, en düşük Sweet Ann çeşidinde
belirlenmiştir. Yapılan araştırmada, GA3 ve MeJa uygulamaları çilek
çeşitlerine ve uygulanma dozlarına bağlı olarak yaprakların enzim ve MDA
içeriklerini etkilediği saptanmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 28 Haziran 2019 |
Kabul Tarihi | 1 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 29 Sayı: 2 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.