Bu çalışma, Orta Anadolu Bölgesi’nde yaygın olarak yetiştirilen bazı ekmeklik buğday çeşitlerinin azot kullanım etkinliklerin belirlenmesi amacıyla tarla şartlarında yürütülmüştür. Tarla denemesi kuru koşullarda Konya’da tesadüf bloklarında bölünmüş parseller deneme desenine göre dört tekerrürlü olarak kurulmuştur. Genotiplerin azot kullanım etkinliklerinin belirlenmesi amacıyla yürütülen çalışmada kontrol (0 kg/da N) ve 8 kg/ da-1 N olmak üzere iki uygulama ile 8 adet ekmeklik buğday çeşidi (Gerek 79, Bezostaya 1, Altay 2000, Bayraktar 2000, Kate A–1, İzgi 2001, Sönmez 2001 and Karahan 99) kullanılmıştır. Azot dozları ana parselleri ve buğday çeşitleri alt parselleri oluşturmuştur. Çalışma sonunda, azot uygulamasının azotun fizyolojik, agronomik ve alım etkinliği üzerine olan etkileri istatistiki bakımdan önemli bulunmuştur. Ayrıca genotiplerin ortalama azot kullanım etkinlikleri incelendiğinde azotun fizyolojik etkinliği en yüksek Bayraktar 2000 (50.5) çeşidinde belirlenirken, azotun agronomik ve alım etkinliği en yüksek Kate A-1 (15.9 ve 0.33) çeşidinde belirlenmiştir.
Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
09101024
Selçuk Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü'ne desteklerinden dolayı teşekkür ederiz.
This study was carried out in order to determine nitrogen use efficiency of some bread wheat varieties widely grown in Central Anatolia Region under field conditions. Field experiment was established according to the split plot in randomized complete block design with four replications under dry conditions in Konya. In the work carried out with the aim of determination of nitrogen use efficiencies (physiologic -NPE, agronomic-NAgE and uptake-NUE) of genotypes two treatments (control; 0 kg da-1 N and 8 kg da-1 N) and 8 bread wheat species (Gerek 79, Bezostaya 1, Altay 2000, Bayraktar 2000, Kate A–1, İzgi 2001, Sönmez 2001 and Karahan 99). In trial, nitrogen doses formed main plots and wheat varieties formed sub-plots. In the results of study, effects of N application on physiological, agronomic and uptake efficiency were found statistically significant. In addition, when the average N use efficiency of varieties analysed, while the highest physiological efficiency of N was determined in the Bayraktar 2000 (50.5), the highest agronomic and uptake efficiencies of N were found in the Kate A -1 (15.9 and 0.33).
09101024
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Toprak Bilimi ve Ekolojisi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | 09101024 |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2020 |
Kabul Tarihi | 21 Ağustos 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 30 Sayı: 4 |
Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tarım Bilimleri Dergisi CC BY 4.0 lisanslıdır.