Objective: In this study, the data obtained from the face-to-face surveys conducted
with grape producers in Honaz District of Denizli Province were investigated
with respect to the pest management applied by the producers against the
disease or harmful factors and especially their knowledge about biological
control.
Material and Methods: The primary data of the research are the data obtained from the surveys
conducted in face-to-face interviews with producers in Honaz district.
Statistical comparison methods were also used for data analysis.
Results: According
to the results of the study, it was determined that pest management was made
unconsciously in the production of grapes in the region, biological control was
not applied and the producers had little knowledge about biological control. Although
producers know partially about the pesticides' damages, they resort to the
chemical challenge they have taken quickly and precisely in order not to risk
the production of grapes, which are the only sources of income, and use over-the-counter
chemicals.
Conclusion: Producers should be trained in the selection of environmentally friendly
cultural practices and preparations in plant protection, and extension programs
for this purpose should be prepared and implemented in the short term.
Amaç: Bu çalışmada Denizli İli Honaz İlçesi’nde üzüm
üreticileriyle yüz yüze yapılan anketlerden elde edilen verilerle üreticilerin
hastalık veya zararlı etmenlerine karşı uyguladıkları bitki koruma yöntemleri
ve özellikle biyolojik mücadele konusundaki bilgi düzeyleri araştırılmıştır.
Materyal ve Metot: Araştırmanın
birincil verilerini Honaz ilçesindeki üreticilerle yüz yüze görüşülerek yapılan
anketlerden elde edilen veriler oluşturmaktadır. Verilerin analizi için işletme büyüklükleri itibariyle istatistiksel
karşılaştırma yöntemlerinden de yararlanılmıştır.
Bulgular: Araştırma sonuçlarına göre bölgede üzüm üretiminde
tarımsal mücadelenin bilinçsizce yapıldığı, biyolojik mücadelenin
yapılmadığı ve üreticilerin biyolojik
mücadele hakkında çok az bilgi sahibi oldukları tespit edilmiştir. Üreticiler
tarım ilaçlarının zararlarını kısmen bilmelerine rağmen, tek gelir kaynakları
olan üzümü riske atmamak için hızlı ve kesin çözüm aldıkları kimyasal
mücadeleye başvurmakta ve gereğinden fazla kimyasal kullanmaktadır.
Sonuç: Üreticiler bitki korumada çevre dostu
kültürel uygulamaların ve preperatların seçimi konusunda eğitilmeli ve bu amaca
yönelik yayım programları en kısa sürede hazırlanmalı ve uygulanmalıdır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Eylül 2020 |
Gönderilme Tarihi | 10 Eylül 2019 |
Kabul Tarihi | 17 Ocak 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 |