In this work the effect of different
growing areas on olive (Ayvalık, Memecik, Gemlik, Beylik, Edincik Su, Girit,
Kilis Yağlık, Sarı Ulak, Tavşan Yüreği, Topak Aşı) oil bitterness index (K225)
were studied at the South Marmara, South and North Aegean, West and East
Mediterranean Regions at two, two and a
half (2.5), and three phase extraction system, during 2014/2015 crop season. A
total of 41 virgin olive oils samples were collected from these Regions. Total
phenol content and bitternes index (K225) were analyzed in the
research. A Solid-Phase Extraction procedure were carried out for extraction of
the bitter compounds. The results of total phenol content and K225 values
showed that the Beylik olive oil was determined with the highest total phenol
conent and bitterness index (K225) with 330.26 mg CAE kg-1 oil and 1.21 at 2.5 phase
extraction system from Manavgat
at the West Mediterranean Region, respectively. After the Beylik variety, the highest total phenol content was
determined Ayvalık and Edincik Su olive oil with 291.03 and 270.62 mg CAE kg-1 oil, respectively. The
Memecik and Ayvalık olive oil bitterness index (K225) was determined 0.86 and 0.85 at two phase extraction
system from Muğla and Burhaniye at the South
and North Aegean, respectively.
K225 value extraction systems Turkish olive varieties geographical regions
Bu
çalışmada, zeytinyağlarının acılık indeksi (K225) değeri üzerine
yetiştirilme bölgelerinin etkisi incelenmiştir.
Bu amaçla, 2014/2015 hasat yılında Güney Marmara, Güney ve Kuzey Ege ile
Batı ve Doğu Akdeniz Bölgelerinde yetişen zeytinlerden (Ayvalık, Memecik,
Gemlik, Beylik, Edincik Su, Girit, Kilis Yağlık, Sarı Ulak, Tavşan Yüreği,
Topak Aşı) iki, iki buçuk ve üç fazlı ekstraksiyon sistemi elde edilen, toplam
41 zeytinyağı örneği toplanmıştır. Çalışmafda toplam fenol içeriği ve acılık
indeksi analizleri yapılmıştır. Acılık bileşenlerinin ekstraksiyonu için katı
faz ekstraksiyon sistemi uygulanmıştır. Toplam fenol içeriği ve acılık indeksi
(K225) değeri sonuçlarına bakıldığında, Batı Akdeniz Bölgesindeki
Manavgat ilçesinden iki buçuk faz ekstraksiyon sistemi ile elde edilen Beylik
zeytinyağının 330.26 mg CAE kg-1 yağ ile en yüksek toplam fenol ve
1.21 ile en yüksek acılık indeksi değerini gösterdiği tespit edilmiştir. Beylik
çeşidinden sonra, en yüksek toplam fenol içeriği 291.03 mg CAE kg-1 yağ
ile Ayvalık ve 270.62 mg CAE kg-1 yağ ile Edincik Su zeytinyağında tespit
edilmiştir. İki fazlı ekstraksiyon sistemin ile Güney Ege’de Muğla’dan elde
edilen Memecik ve Kuzey Ege'de Burhaniye’den elde edilen Ayvalık zeytinyağlarının
acılık indeksleri değerleri sırasıyla 0.86 ve 0.85 olarak tespit edilmiştir.
K225 değeri ekstraksiyon sistemleri Türk zeytin çeşitleri Coğrafik Bölgeler
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Haziran 2018 |
Gönderilme Tarihi | 28 Eylül 2017 |
Kabul Tarihi | 20 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 2 |