Ülkemiz
geleneksel tip peynir çeşitleri arasında üretim ve tüketim bakımından ilk
sırada yer alan peynir çeşidi olan beyaz peynir, pek çok zaman teneke peyniri,
salamura peynir ya da Edirne peyniri olarak bilinmektedir. Türkiye‘nin her
yöresinde yapılmasına karşın üretimin büyük bir bölümünü, Trakya, Marmara, Ege
ve Orta Anadolu bölgelerinde gerçekleştirilmektedir. Bu çalışmada, Ege
Bölgesinde çeşitli semt pazarlarında satışa sunulan 24 adet beyaz peynir örneği
mikrobiyolojik açıdan analiz edilmiştir. Bu amaçla, peynir örnekleri Lactobacillus ssp., Lactococcus/Streptococcus
ssp., Propionibacterium ssp., Enterococcus ssp., maya-küf, Pseudomonas
ssp., Staphylococcus aureus, koliform
grubu mikroorganizma ve Escherichia coli
yönünden incelemeye alınmıştır. Çalışma sonucunda semt pazarlarında satılan
peynir örneklerinin hijyenik kalitesinin düşük olduğu, çok az sayıda peynir
örneğinin üretiminde ve depolanmasında hijyenik şartlara uyulduğu tespit
edilmiştir. Özellikle peynir örneklerinin S.
aureus ve koliform grubu mikroorganizma açısından risk taşıdığı
belirlenmiştir.
Beyaz peynir süt ürünleri mikrobiyolojik kalite güvenilir gıda sağlık
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 3 Nisan 2018 |
Kabul Tarihi | 25 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 55 Sayı: 4 |