Selüloz, bitki dokularının hücre duvarında bulunan ve endüstrinin birçok alanında yaygın olarak kullanılan bir polimer olarak tanımlanmaktadır. Ancak son zamanlarda ormanların yok olma tehlikesiyle karşı karşıya kalması araştırmacıları selüloz üretimi için odun yerine alternatif kaynaklar bulmaya yönlendirmiştir. Bu nedenle literatür çalışmaları selüloz üretebildikleri bilinen Acetobacter, Gluconobacter, Alcaligenes, vb. gibi belirli bakteri türlerine odaklanmıştır. Bitki kaynaklı ve bakteriyel kaynaklı selülozun benzer yapıya sahip olduğu ifade edilmektedir. Bakteriyel selüloz, üretim amacına ve yöntemine bağlı olarak büyük bir ekonomik ve ticari potansiyele sahiptir ve gıda uygulamalarında genellikle yağ ikame maddesi, reoloji düzenleyici, probiyotik ve enzimler için immobilizasyon materyali, pickering emülsiyonlarının stabilizatörü, gıda kaplamaları ve yeşil ambalaj üretiminde film bileşeni olarak kullanılmaktadır. Son zamanlarda pancar ve şeker kamışı melası, meyve atıkları, süt sanayi atıkları gibi gıda atıklarının üretim girdisi olarak kullanılması ön plana çıkmıştır. Bu nedenle, endüstriyel yan ürünlerin, tarım-orman ve gıda endüstrisi atıklarının karbon kaynağı olarak kullanılması, verimi artırmak ve maliyeti düşürmek gibi önemli avantajlar sağlamaktadır. Bu çalışmada bakteriyel selüloz üretiminde gıda atıklarının kullanımı ve gelecekteki eğilimler ile ilgili bilgiler derlenmiştir
Cellulose is defined as a polymer that exists in the cell walls of plant tissues and is widely used in many industrial fields. However, the recent threat of deforestation has led researchers to find alternative wood sources for cellulose production. For this reason, literature studies have focused on certain types of bacteria known to be capable of producing cellulose, such as Acetobacter, Gluconobacter, Alcaligenes, etc. It is stated that cellulose of plant origin and bacterial origin have a similar structure. Bacterial cellulose possesses a big economic and commercial potential depending on the purpose and the production method and is generally used in food applications as a fat substitute, rheology modifier, immobilization material for probiotics and enzymes, stabilizer of pickering emulsions, component of food coatings and green packaging film. Recently, it has become more prominent to use food waste as production inputs, such as beet and sugar cane molasses, fruit waste, dairy industry waste, etc. So, the utilization of industrial by-products, agro-forestry, and food industry residues as carbon sources has been providing significant advantages, such as increasing yield and reducing cost. The objective of this study was to present a general look related to bacterial cellulose production in combination with the use of food waste and future trends.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Bilimleri (Diğer) |
Bölüm | Derleme |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 28 Aralık 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 5 Ocak 2024 |
Gönderilme Tarihi | 26 Ağustos 2023 |
Kabul Tarihi | 3 Aralık 2023 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 60 Sayı: 4 - Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi Cilt: 60 Sayı: 4 |