Aquatic products
are foodstuff that stands out with its nutritive properties. In order to increase
access to this resource, it is expected that the ways of delivering to
consumers as well as increasing production will be improved and adapted to food
safety procedures. Mussels, which are a shellfish, are processed in many
ways. Mussels, which are very popular in many countries, are a source of high
financial gain. Stuffed mussels are an important part of the street food
culture in Turkey. However, according to the studies, a portion of stuffed mussel
sold on the street is above the acceptable limits in terms of microbial load. The
most important reasons for this are uncontrolled gathering and production.
In order
to eliminate all these problems, aquaculture and production under controlled
conditions is essential. This study covers current problems and future
suggestions about access and processing of mussel meat in terms of stuffed
mussels.
Su ürünleri besleyici özellikleri ile
öne çıkan bir gıda maddesidir. Bu kaynağa erişimin arttırılması için üretimin
artmasının yanında tüketiciye ulaştırılma biçimlerinin de geliştirilmesi ve
gıda güvenliği prosedürlerine uygun hale getirilmesi beklenmektedir. Bir
kabuklu su ürünü olan midye, çeşitli şekillerde işlenerek
değerlendirilmektedir. Pek çok ülkede oldukça popüler olan midye, finansal
açıdan yüksek getirisi olan bir kaynaktır. Midye dolma Türkiye’de sokak yemeği
kültürünün önemli bir parçasıdır. Ancak yapılan çalışmalara göre sokakta
satılan midye dolmaların bir kısmı mikrobiyal yük açısından kabul edilebilirlik
sınırların üzerindedir. Bunun en önemli nedenleri, kontrolsüz toplayıcılık ve
üretimdir. Tüm bu olumsuzlukların giderilmesi için, kontrollü şartlarda yetiştiricilik
ve üretimin yapılması elzemdir. Bu çalışma; midye dolma açısından midye etine
erişim ve işleme prosesleri hakkında mevcut problemler ve gelecek önerilerini
kapsamaktadır.
Midye Midye dolma Kontrollü midye yetiştiriciliği Midye işleme
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Hidrobiyoloji |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 5 Kasım 2018 |
Kabul Tarihi | 15 Kasım 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Sayı: 366 |