In parallel with the world population growth, the decrease in food
sources, caused by global climate change, unplanned urbanization, unplanned
industrialization and reduction of agricultural land etc., creates a high
potentially risk about poor nutrition and hunger. This case has
caused scientists to make researches about new food sources and alternative
nutrients. Numerous processes and materials such as algae, edible insects,
microbial proteins, microbial oils, in
vitro meat, non-dairy and vegan milk and cheese, bio-fermentation
technology have been proposed as alternatives by scientists. Besides being healthy
of these foods, characteristics such as price, taste, shelf life will be
decisive for their acceptance thereof by consumers. However, cultural,
religious and social factors may be limiting on the alternative foods. Despite all, future generations will probably eat very different foods
for nutrition that we consume today. In this study, it is aimed to give information about possible future
alternative food sources and technologies, mainly on protein sources.
Dünya nüfus artışına paralel olarak, küresel iklim
değişikliği, plansız kentleşme ve sanayileşme, tarımsal arazilerinin azalması
gibi nedenlerle gıda kaynaklarındaki azalma yakın gelecekte yetersiz beslenme
ve açlıkla ilgili yüksek potansiyel risk oluşturmaktadır. Bu durum, son
zamanlarda bilim insanlarının yeni besin kaynakları ve alternatif besin
maddeleri konusunda araştırmalar yapmasına neden olmuştur. Algler, yenilebilir
insektler, mikrobiyal proteinler, mikrobik yağlar, in vitro et, süt ürünü olmayan vegan peynir ve biyo-fermantasyon
teknolojisi gibi birçok proses ve materyal alternatif olarak önerilmiştir. Yenilikçi
gıdaların sağlıklı olmasının yanı sıra, fiyat, lezzet ve raf ömrü gibi
özellikleri tüketicilerin kabulünde belirleyici olacaktır. Bununla birlikte,
kültürel, dini ve sosyal faktörler de alternatif gıdaları sınırlayıcı olabilir.
Tüm bunlara rağmen, muhtemelen gelecek kuşaklar bugün tükettiğimiz besinlerden çok
farklı yiyecekler yiyor olacaklardır. Bu makalede, ağırlıklı olarak protein kaynakları
olmak üzere, geleceğin olası alternatif gıda kaynakları ve teknolojileri hakkında
bilgi verilmesi amaçlanmıştır.
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Review Papers |
Authors | |
Publication Date | August 5, 2018 |
Submission Date | July 28, 2016 |
Published in Issue | Year 2018 Volume: 16 Issue: 2 |
Bu eser Creative Commons Atıf-GayriTicari 4.0 (CC BY-NC 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
Akademik Gıda (Academic Food Journal) is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial 4.0 International (CC BY-NC 4.0).