Various seafood have been prepared and consumed by societies in different ways for centuries. Our country has a certain wealth in terms of seafood. Squid, which is one of these riches, is a good source of protein with high biological value. Squid, which is highly valuable economically in the world, has positive effects on human health. Squid contains a high amount of protein, low amount of fat. However, it is very rich in unsaturated fatty acids. It is a very healthy and dietetic food with a high content of vitamins and minerals. There are different cooking and presentation styles depending on the countries. This diversity varies according to the diet and consumption habits of societies. In this article, general characteristics of squid and their usage in kitchens are summarized.
Çeşitli su ürünleri toplumlar tarafından asırlardır farklı şekillerde hazırlanarak tüketilmektedir. Ülkemiz, su ürünleri yönünden belirli bir zenginliğe sahiptir. Bu zenginliklerden biri olan kalamar, biyolojik değeri yüksek iyi bir protein kaynağıdır. Dünyada ekonomik açıdan oldukça değerli olan kalamar, insan sağlığı üzerinde olumlu etkilere sahiptir. Kalamar, yüksek miktarda protein düşük miktarda yağ içermektedir. Buna rağmen doymamış yağ asitleri yönünden oldukça zengindir.
Yüksek oranda vitamin ve mineral madde içeriği ile de oldukça sağlıklı ve diyetetik bir gıdadır. Ülkelere göre farklı pişirme ve sunum şekilleri vardır. Bu çeşitlilik toplumların beslenme ve tüketim alışkanlıklarına göre değişimler göstermektedir. Bu makalede, kalamarın genel özellikleri ve mutfaklarda kullanımı üzerine bilgiler özetlenmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Subjects | Food Engineering |
Journal Section | Derleme |
Authors | |
Publication Date | January 28, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 4 Issue: 1 |