While the development of tourism enterprises, it is inevitable to create
different types of kitchen and buffet. One of the innovative buffet types created
recently is the buffet created with Paleo diet products. Paleo diet, in its
simplest form means that the food is produced and consumed without
supplements. The objective of this research is to evaluate the Paleo diet
practices in tourism enterprises in terms of innovation and creativity. At the
same time, it aims to fill the gap in the national literature on the Paleo diet
practices in tourism and to enable enterprises to add the Paleo diet to their
menus. The interviewees were selected among those who experienced the
Paleo diet. As for the research model, the methods of collecting qualitative data
and the method of semi-structured interviews were used. The findings have
shown that the Paleo diet is applicable in tourism businesses, it is a healthy
diet, natural and unprocessed materials are used and it attracts the attention of
the guests in the business where the application is made. It also has been
determined that the kitchen staff working in the business improved themselves
by doing innovative studies while applying the Paleo diet.
Turizm işletmelerinin gelişimleri doğrultusunda, farklı mutfak tipleri ve büfe tipleri oluşturmaları kaçınılmazdır. Son dönemlerde oluşturulan yenilikçi büfe tiplerinden biri Paleo diyetini ürünleri ile oluşturulan büfelerdir. Paleo diyeti en yalın hali ile ürünlere katkı maddesi ilavesi yapılmadan yemeğin üretilip, tüketilmesi anlamına gelmektedir. Araştırma, turizm işletmeleri içerisinde yer alan Paleo diyeti uygulamalarının yenilikçilik ve yaratıcılık yönünden değerlendirilmesini, ulusal literatürde Paleo diyet uygulamaları konusundaki boşluğun doldurulmasını ve işletmelerin Paleo diyetine has ürünleri menülerine ekleyebilmelerini amaçlamaktadır. Çalışmada görüşme yapılan kişiler Paleo diyeti hakkında deneyimli kişiler arasından seçilmiştir. Çalışma modeli olarak nitel veri toplama teknikleri ele alınmış ve yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen bulgular Paleo diyetinin turizm işletmelerinde uygulanabilirliğini, sağlıklı bir diyet olduğunu, doğal ve işlenmemiş malzemelerin kullanıldığını ve uygulamanın yapıldığı işletmede ki misafirlerin dikkatini çektiğini göstermiştir. İşletmede görev alan mutfak personelinin Paleo diyetini uygularken zevk aldığı ve yenilikçi çalışmalar yaparak kendilerini geliştirdikleri tespit edilmiştir.
Primary Language | Turkish |
---|---|
Journal Section | Beşeri Bilimler Sayısı |
Authors | |
Publication Date | September 25, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 18 Issue: 3 |