Research Article
BibTex RIS Cite

Effect of Different Oil Extraction Methods on the Fruit Oil Aroma Profile of Mastic Tree (Pistacia lentiscus L.)

Year 2023, Volume: 38 Issue: 2, 393 - 404, 29.12.2023

Abstract

The purpose of this study is to investigate the effect of different oil extraction methods [solvent-assisted cold (SE), Soxhlet at 80°C (SH-80), and Soxhlet at 160°C (SH-160] on the yield and aroma profile of mastic tree unripe fruit oil. The oil yields were determined as 4.69%, 4.84%, and 6.99%, respectively. A total of 56 aroma compounds were identified in all oil samples, and the aroma groups constituting the oil samples were found to be monoterpenes, monoterpenoids, sesquiterpenes, sesquiterpenoids, aldehydes, alcohols, esters, ketones, and furans. When comparing aroma profiles, it was found that monoterpenes were the dominant aroma group in the SE and SH-80 methods, while aldehydes were dominant in SH-160. In light of the findings, it was concluded that the SE method is the most suitable extraction method for the current study.

Project Number

FDK-2020-12813

References

  • Amhamdi, H., Aouinti, F., Wathelet, J.P., Elbachiri, A. (2009). Chemical composition of the essential oil of Pistacia lentiscus L. from eastern Morocco. Records Nat Prod 3(2): 90–95.
  • Bampouli, A., Kyriakopoulou, K., Papaefstathiou, G., Louli, V., Krokida, M., Magoulas, K. (2014). Comparison of different extraction methods of Pistacia lentiscus var. chia leaves: Yield, antioxidant activity and essential oil chemical composition. J Appl Res Med Aromat Plant 1(3): 81–91.
  • Barbouchi, M., Elamrani, K., El Idrissi, M., Choukrad, M. (2020). A comparative study on phytochemical screening, quantification of phenolic contents and antioxidant properties of different solvent extracts from various parts of Pistacia lentiscus L., J King Saud Univ Sci 32(1): 302-306.

Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi

Year 2023, Volume: 38 Issue: 2, 393 - 404, 29.12.2023

Abstract

Bu çalışmanın amacı farklı yağ ekstraksiyon yöntemlerinin (çözgen destekli soğuk ekstraksiyon (SE), 80°C'de Soxhlet ekstraksiyon (SH-80) ve 160°C'de Soxhlet ekstraksiyon (SH-160)) sakız ağacı ham meyve yağı verimi ve aroma profili üzerine etkisini incelemektir. Yağ verimleri sırasıyla %4.69, %4.84 ve %6.99 olarak tespit edilmiştir. Bütün yağlarda toplam 56 adet aroma bileşiği saptanmış ve yağ örneklerini oluşturan aroma gruplarının monoterpenler, monoterpenoidler, seskiterpenler, seskiterpenoidler, aldehitler, alkoller, esterler, ketonlar ve furan olduğu belirlenmiştir. Aroma profilleri karşılaştırıldığında SE ile SH-80 yöntemlerinde baskın aroma grubunun monoterpenler olduğu; SH-160 ile elde edilen yağda ise aldehitler olduğu saptanmıştır. Elde edilen bulgular ışığında SE yönteminin en uygun olduğu sonucuna varılmıştır.

Supporting Institution

Bu çalışma Özlem Kılıç Büyükkurt’un doktora tezinden üretilmiş olup, Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi (FDK-2020-12813) ve TÜBİTAK 1002-B Hızlı Destek (222O036) tarafından desteklenmiştir.

Project Number

FDK-2020-12813

Thanks

Bu çalışma Özlem Kılıç Büyükkurt’un doktora tezinden üretilmiş olup, Çukurova Üniversitesi Araştırma Projeleri Birimi (FDK-2020-12813) ve TÜBİTAK 1002-B Hızlı Destek (222O036) tarafından desteklenmiştir. Çalışmada, örneklerin temin edilmesini sağlayan Mustafa ÖZER’e teşekkür ederiz

References

  • Amhamdi, H., Aouinti, F., Wathelet, J.P., Elbachiri, A. (2009). Chemical composition of the essential oil of Pistacia lentiscus L. from eastern Morocco. Records Nat Prod 3(2): 90–95.
  • Bampouli, A., Kyriakopoulou, K., Papaefstathiou, G., Louli, V., Krokida, M., Magoulas, K. (2014). Comparison of different extraction methods of Pistacia lentiscus var. chia leaves: Yield, antioxidant activity and essential oil chemical composition. J Appl Res Med Aromat Plant 1(3): 81–91.
  • Barbouchi, M., Elamrani, K., El Idrissi, M., Choukrad, M. (2020). A comparative study on phytochemical screening, quantification of phenolic contents and antioxidant properties of different solvent extracts from various parts of Pistacia lentiscus L., J King Saud Univ Sci 32(1): 302-306.
There are 3 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Özlem Kılıç Büyükkurt 0000-0001-5786-6655

Onur Sevindik 0000-0002-2761-6695

Gamze Güçlü 0000-0001-7317-6101

Hasim Kelebek 0000-0002-8419-3019

Serkan Selli 0000-0003-0450-2668

Project Number FDK-2020-12813
Publication Date December 29, 2023
Submission Date November 6, 2023
Acceptance Date December 21, 2023
Published in Issue Year 2023 Volume: 38 Issue: 2

Cite

APA Kılıç Büyükkurt, Ö., Sevindik, O., Güçlü, G., Kelebek, H., et al. (2023). Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 38(2), 393-404.
AMA Kılıç Büyükkurt Ö, Sevindik O, Güçlü G, Kelebek H, Selli S. Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. December 2023;38(2):393-404.
Chicago Kılıç Büyükkurt, Özlem, Onur Sevindik, Gamze Güçlü, Hasim Kelebek, and Serkan Selli. “Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia Lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 38, no. 2 (December 2023): 393-404.
EndNote Kılıç Büyükkurt Ö, Sevindik O, Güçlü G, Kelebek H, Selli S (December 1, 2023) Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38 2 393–404.
IEEE Ö. Kılıç Büyükkurt, O. Sevindik, G. Güçlü, H. Kelebek, and S. Selli, “Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 38, no. 2, pp. 393–404, 2023.
ISNAD Kılıç Büyükkurt, Özlem et al. “Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia Lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 38/2 (December 2023), 393-404.
JAMA Kılıç Büyükkurt Ö, Sevindik O, Güçlü G, Kelebek H, Selli S. Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38:393–404.
MLA Kılıç Büyükkurt, Özlem et al. “Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia Lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 38, no. 2, 2023, pp. 393-04.
Vancouver Kılıç Büyükkurt Ö, Sevindik O, Güçlü G, Kelebek H, Selli S. Farklı Yağ Ekstraksiyon Metotlarının Sakız Ağacının (Pistacia lentiscus L.) Meyve Yağı Aroma Profili Üzerine Etkisi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2023;38(2):393-404.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.