Research Article
BibTex RIS Cite

Evaluation of Bioactive Properties, Aflatoxin and Ochratoxin A Levels of Dried Figs

Year 2024, Volume: 39 Issue: 1, 108 - 125, 28.06.2024

Abstract

In this study, the sugar composition, antioxidant capacity, total phenolic content, aflatoxin B1 (AFLB1), total aflatoxin (AFLB1+ AFLB2+ AFLG1+ AFLG2), and ochratoxin A (OTA) mycotoxin analyses of 21 different dried fig samples sold in Adana province were performed and their toxic properties were evaluated. 2,2-Diphenyl-1-picrylhydrazyl (DPPH) and 2,2-azinobis (3-ethylbenzothiazollin-6-sulphonic acid) (ABTS) methods were used to determine the antioxidant activity of dried figs. Sugar composition, OTA, and aflatoxin analyses were performed by high-performance liquid chromatography (HPLC). It was determined that 90.5% of the dried fig samples did not exceed the limits specified in the Turkish Food Codex Contaminants Regulation regarding aflatoxin and 76.2% regarding OTA. It was determined that figs have a high potential in terms of total phenolic content, antioxidant capacity and glucose is the dominant sugar. This study evaluates the antioxidant capacity and mycotoxin levels of dried figs sold in Adana.

Project Number

Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.

References

  • Abrunhosa, L., Morales, H., Soares, C., Calado, T., Vila-Chã, A. S., Pereira, M., & Venâncio, A. (2016). A Review of Mycotoxins in Food and Feed Products in Portugal and Estimation of Probable Daily Intakes. Critical reviews in food science and nutrition, 56(2), 249–265. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.720619
  • Afsah-Hejri, L., Jinap, S., Hajeb, P., Radu, S., & Shakibazadeh, S. (2013). A review on mycotoxins in food and feed: Malaysia case study. Compr Rev Food Sci Food Saf 12: 629–651.
  • Aksoy U., Can H.Z., Hepaksoy S., Sahin N. (2001). Fig cultivation. TARP Turkey Agricultural Research Project Press, Izmir, Turkey.
  • Aksoy, U. (2017). The dried fig management and the potential for new products. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1173.65.
  • Ammar, S., del Mar Contreras, M., Belguith-Hadrich, O., Segura-Carretero, A., & Bouaziz, M. (2015). Assessment of the distribution of phenolic compounds and contribution to the antioxidant activity in Tunisian fig leaves, fruits, skins, and pulps using mass spectrometry-based analysis. Food & function, 6(12), 3663-3677.

Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi

Year 2024, Volume: 39 Issue: 1, 108 - 125, 28.06.2024

Abstract

Bu çalışmada, Adana ilinde satılan 21 farklı kuru incir örneğinin şeker bileşimi antioksidan kapasitesi, toplam fenolik madde miktarı, aflatoksin B1 (AFLB1) toplam aflatoksin (AFLB1+ AFLB2+ AFLG1+ AFLG2) ve okratoksin A (OTA) gibi mikotoksin analizleri yapılarak toksik özellikleri değerlendirilmiştir. Kuru incirlerin antioksidan aktivitesini belirlemek için 2,2-Difenil-1-pikrilhidrazil (DPPH) ve 2,2-azinobis (3-etilbenzotiyazollin-6-sülfonik asit) (ABTS) yöntemleri kullanılmıştır. Şeker bileşimi, OTA ve aflatoksin analizleri yüksek performanslı sıvı kromatografisi (HPLC) ile yapılmıştır. Kuru incir örneklerinin çoğunun Türk Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği'nde belirtilen aflatoksin ve okratoksin limitlerini aşmadığını göstermiştir. Bu çalışma, Adana'da satılan kuru incirlerin antioksidan kapasitesi ve mikotoksin düzeyleri açısından önemli bir değerlendirme sunmaktadır.

Supporting Institution

Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.

Project Number

Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.

Thanks

Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.

References

  • Abrunhosa, L., Morales, H., Soares, C., Calado, T., Vila-Chã, A. S., Pereira, M., & Venâncio, A. (2016). A Review of Mycotoxins in Food and Feed Products in Portugal and Estimation of Probable Daily Intakes. Critical reviews in food science and nutrition, 56(2), 249–265. https://doi.org/10.1080/10408398.2012.720619
  • Afsah-Hejri, L., Jinap, S., Hajeb, P., Radu, S., & Shakibazadeh, S. (2013). A review on mycotoxins in food and feed: Malaysia case study. Compr Rev Food Sci Food Saf 12: 629–651.
  • Aksoy U., Can H.Z., Hepaksoy S., Sahin N. (2001). Fig cultivation. TARP Turkey Agricultural Research Project Press, Izmir, Turkey.
  • Aksoy, U. (2017). The dried fig management and the potential for new products. https://doi.org/10.17660/ActaHortic.2017.1173.65.
  • Ammar, S., del Mar Contreras, M., Belguith-Hadrich, O., Segura-Carretero, A., & Bouaziz, M. (2015). Assessment of the distribution of phenolic compounds and contribution to the antioxidant activity in Tunisian fig leaves, fruits, skins, and pulps using mass spectrometry-based analysis. Food & function, 6(12), 3663-3677.
There are 5 citations in total.

Details

Primary Language Turkish
Subjects Food Engineering
Journal Section Research Article
Authors

Merve Uslu 0009-0008-6648-4956

Hatice Kübra Şaşmaz

Esra Ereli 0009-0005-9424-5483

Hasim Kelebek 0000-0002-8419-3019

Project Number Bu çalışma Adana Alparslan Türkeş Bilim ve Teknoloji Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje Numarası: 21303018) tarafından desteklenmiştir.
Publication Date June 28, 2024
Submission Date March 18, 2024
Acceptance Date May 8, 2024
Published in Issue Year 2024 Volume: 39 Issue: 1

Cite

APA Uslu, M., Şaşmaz, H. K., Ereli, E., Kelebek, H. (2024). Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, 39(1), 108-125.
AMA Uslu M, Şaşmaz HK, Ereli E, Kelebek H. Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. June 2024;39(1):108-125.
Chicago Uslu, Merve, Hatice Kübra Şaşmaz, Esra Ereli, and Hasim Kelebek. “Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin Ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi 39, no. 1 (June 2024): 108-25.
EndNote Uslu M, Şaşmaz HK, Ereli E, Kelebek H (June 1, 2024) Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39 1 108–125.
IEEE M. Uslu, H. K. Şaşmaz, E. Ereli, and H. Kelebek, “Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi”, Çukurova J. Agric. Food. Sciences, vol. 39, no. 1, pp. 108–125, 2024.
ISNAD Uslu, Merve et al. “Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin Ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi 39/1 (June 2024), 108-125.
JAMA Uslu M, Şaşmaz HK, Ereli E, Kelebek H. Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39:108–125.
MLA Uslu, Merve et al. “Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin Ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi”. Çukurova Tarım Ve Gıda Bilimleri Dergisi, vol. 39, no. 1, 2024, pp. 108-25.
Vancouver Uslu M, Şaşmaz HK, Ereli E, Kelebek H. Kuru İncirlerin Biyoaktif Özellikleri, Aflatoksin ve Okratoksin A Düzeylerinin Değerlendirilmesi. Çukurova J. Agric. Food. Sciences. 2024;39(1):108-25.

From January 1, 2016 “Çukurova University Journal of Faculty of Agriculture” continuous its publication life as “Çukurova Journal of Agriculture and Food Sciences”.