Milk, one of the animal foods, is very important for mental and physical health due to their rich nutritional content. However, in the modern world, milk consumption habits are influenced by various factors such as individuals' dietary preferences, lifestyles, economic status and health awareness. This study aimed to determine the milk consumption habits of the students of Cukurova University, Faculty of Agriculture, Department of Animal Science. For this purpose, a survey was conducted to the students, including questions about their demographic characteristics and milk consumption habits. 85.05% in the department of Animal Science students who receive animal production training consume milk. However, only 16.48% stated that they consume milk daily, 28.47% once a week and 47.25% once every 2-3 weeks. Of the students who consume milk daily, 73.33% consume a glass of milk, and 38.46% consume it in the morning. In addition, it is understood from the study that students do not have sufficient knowledge about the risks of diseases transmitted through milk. According to the results of the chi-square analysis, a statistically significant difference was found between the education level of the mothers and whether the students knew the diseases (p<0.01).
Hayvansal gıdalardan biri olan süt, zengin besin madde içerikleri nedeniyle zihin ve beden sağlığı için çok önemlidir. Ancak, modern dünyada süt tüketim alışkanlıkları, bireylerin beslenme tercihleri, yaşam tarzları, ekonomik durumları ve sağlık bilinçleri gibi çeşitli faktörlerden etkilenerek değişim göstermektedir. Bu çalışmada, hayvansal üretim konusunda eğitim alan Çukurova Üniversitesi, Ziraat Fakültesi, Zootekni Bölümü öğrencilerinin süt tüketim alışkanlıklarını belirlemek amaçlanmıştır. Bu amaçla öğrencilere demografik özellikleri ve süt tüketim alışkanlıkları ile ilgili sorular içeren bir anket yapılmıştır. Hayvansal üretim konusunda eğitim alan Zootekni Bölümü öğrencilerinin %85.05’i süt tüketmektedir. Ancak sadece %16.48’i günlük, %28.47’si haftada bir, %47.25’i 2-3 haftada bir süt tükettiğini ifade etmektedir. Günlük süt tüketen öğrencilerin %73.33’ü bir bardak süt ve %38.46 sabah tüketmektedir. Ayrıca, öğrencilerin sütle bulaşan hastalık risklerine karşı yeterli bilgiye sahip olmadığı anlaşılmaktadır. Yapılan ki kare analizi sonucuna göre, annelerin eğitim düzeyi ile öğrencilerin hastalıklar hakkında bilgi sahibi olup olmaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunmuştur (p<0.01).
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Zootekni, Genetik ve Biyoistatistik |
Bölüm | Araştırma Makalesi |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 30 Temmuz 2024 |
Kabul Tarihi | 12 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 39 Sayı: 2 |
“Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi” yayın hayatına 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle “Çukurova Tarım ve Gıda Bilimleri Dergisi” adıyla devam etmektedir.