Bitki çayları (tıbbi bitki çayları olarak da adlandırılmaktadır), sağlık üzerine olumlu etkilerinden dolayı her yaş grubu tarafından tüketilmektedir. Bu çalışmada tüketici seviyesinde ambalajlı ve/veya ambalajsız olarak satışa sunulan farklı bitki çaylarının (kekik, nane, rezene, adaçayı, ıhlamur, hatmi, sinameki, defne, civanperçemi ve anason) hijyenik kalitesinin belirlenmesi amaçlandı. Analiz edilen 120 örneğin %95, %90, %77.5, %74.16, %42.5, %14.17, %3.3 ve %2.5’inin sırasıyla toplam mezofilik aerobik bakteriler (TMAB), küf-maya, Enterobacteriaceae, koliform, sülfit indirgeyen anaerob bakteriler, Staphylococcus-Micrococcus spp., Escherichia coli ve Salmonella spp. ile kontamine olduğu belirlendi. Ancak örneklerin hiçbirinde Staphylococcus aureus ve Bacillus cereus tespit edilmedi. En yüksek ortalama TMAB (5.03 log10 kob/g) ve küf-maya sayısı (4.78 log10 kob/g) nane örneklerinde, Enterobacteriaceae (4.19 log10 kob/g) ve koliform sayısı ise hatmi (3.87 log10 kob/g) örneklerinde bulundu. Kapalı ambalajlarda satışa sunulan örneklerdeki ortalama Enterobacteriaceae ve koliform bakteri sayıları açıkta satışa sunulan örneklerden önemli derecede daha düşük bulundu (p<0.05).
Bu çalışma sonuçları bitki çaylarının hijyenik kalitesinin yetersiz olduğunu göstermektedir. Bitki çaylarındaki E. coli ve Salmonella varlığının halk sağlığı ve gıda güvenliği açısından potansiyel bir risk oluşturabileceği düşünülmektedir.
DİCLE ÜNİVERSİTESİ BİLİMSEL ARAŞTIRMA PROJELERİ KOORDİNATÖRLÜĞÜ
VETERİNER-19.001
Bu çalışma Dicle Üniversitesi Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü (DÜBAP) tarafından Veteriner 19.001 numaralı proje ile desteklenmiştir.
VETERİNER-19.001
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Cerrahi |
Bölüm | Araştıma |
Yazarlar | |
Proje Numarası | VETERİNER-19.001 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2020 |
Kabul Tarihi | 22 Haziran 2020 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2020 Cilt: 13 Sayı: 1 |