Cimin Üzümü unique characteristics are grown in Üzümlü district of Erzincan province and the towns and villages. It is usually consumed as table black grapes. It was given the Geographical Indication (GI, place of origin) registration by the Turkish Patent and Trademark Office June 13, 2001. This grape variety is one of the raw materials of “Saruç (üzüm basmacası)” that is produced in Erzincan and consumed as a snack. To produce Saruç, grains are cut with a knife in one direction and left to dry in the sun, seeds are separated, placed walnut its inside and Saruç on a string are dried in the sun. The perfect harmony of Cimin Üzümü and walnut is the most important reason for the consumption of this product enjoyed in the winter months. To be registered of products such as Saruç performed the production in specific geographic boundaries and contribute to rural development are of great importance. In this review, the potential Geographical Indication of Saruç will be handled.
Cimin Üzümü, Erzincan’a bağlı Üzümlü ilçesinin belde ve köylerinde yetiştirilen ve karakteristik özellikler taşıyan, sofralık tip siyah üzüm çeşididir. Bu ürünün, 13.06.2001 tarihinden geçerli olmak üzere Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından Coğrafi İşaret (menşe adı) tescili yapılmıştır. Bu üzüm Erzincan ilinde üretilen ve bir atıştırmalık olarak tüketilen “Saruç (üzüm basmacası)” adlı ürünün de hammaddelerinden birini oluşturmaktadır. Saruç, üzümlerin ortadan ikiye ayrılıp çekirdeklerinin çıkarılması, kurutulması ve iki-üç adet kuru üzüm tanesinin arasına yarım ceviz içi yerleştirildikten sonra ipe dizilmesiyle elde edilir. Cimin Üzümü’nün karakteristik lezzeti ve cevizle oluşturduğu mükemmel uyum, bu ürünün kış aylarında sevilerek tüketilmesinin en önemli nedenidir. Saruç gibi belirli coğrafi sınırlar içerisinde üretimi gerçekleştirilen ve üretildiği bölgenin kırsal kalkınmasına katkı sağlayan ürünlerin tescillenerek değer kazandırılması büyük önem arz etmektedir. Bu derlemede, Saruç'un Coğrafi İşaret Tescil potansiyeli ele alınacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Nisan 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 1 |