Süt ve süt ürünleri antikanserojen,
antibakteriyel, antitoksin, antiviral, antienflamatuar, antitrombotik ve bağışıklık
sistemini güçlendiren ayrıca insan organizmasında birçok fonksiyonel
aktivitenin düzenlenmesinde rol oynayan biyoaktif bileşenlere kaynaklık
etmektedir. Bunlardan bazıları; kazein, serum proteinleri, α-Laktoalbumin,
β-Laktaglobulin, proteaz ve peptonlar, serum albümini, immünoglobulinler,
glikomakropepditler, laktoferrin, laktoperoksidaz ve lizozim; DHA, EPA, KLA, fosfolipitler, steroller, vitaminler
ve melatonin gibi bazı lipit bazlı bileşenler; kalsiyum ve fosfor gibi
minerallerdir. Bu bileşenlerden biyolojik değeri yüksek olan serum proteinleri
ve bu proteinlerin hidrolizi ile elde edilen protein ve peptid fraksiyonları
gıdaların besin değerini artırma ve yapısal özelliklerini geliştirmenin yanı
sıra, gıdalara fonksiyonellik kazandırma amaçlı da kullanılmaktadır. Ayrıca
sütte doğal antimikrobiyal özelliğe sahip olan laktoferrin, laktoperoksidaz ve
lizozim gibi maddeler ile antioksidan özelliğe sahip çeşitli yağ asitlerinin,
gıda muhafazasında kullanımının tavsiye edildiği araştırma sayısı gün geçtikçe
artmaktadır. Bu derlemede sütte mevcut bazı biyoaktif bileşenler ve bu
bileşenlerin fonksiyonel gıda üretiminde kullanım potansiyelleri ele
alınmıştır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 24 Mart 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1 |