Bu araştırmada, potasyum sorbat uygulanmış,
fırınlanmış ve vakumla ambalajlanmış alabalık (Oncorhynchus mykiss W.) filetolarının muhafazası sırasında
meydana gelen mikrobiyolojik ve kimyasal de-ğişimler incelendi. Bu amaçla;
filetolar 3 gruba ayrıldı. 1. grup kontrol (A), 2. grup potasyum sorbatın %1’lik
(B), 3. grup ise % 5’lik (C) solüsyonuna 1 dk süreyle daldırıldı. Daha sonra
filetolar 150 ºC’de 45 dakika ısı işlemine tabi tutuldu ve aseptik şartlar
altında soğutularak, vakumla ambalajlanıp, +4 ºC’de muhafazaya alın-dı.
Örneklerin mikrobiyolojik (toplam mezofilik aerob, koliform, staphylococcus-micrococcus,
psikrofil, ma-ya ve küf sayımları) ve kimyasal (aw, pH, TBA ve TVB-N
miktarları) analizleri, muhafazanın 0, 7, 14, 28, 42, 56, 70 ve 84. günlerinde yapıldı.
Çalışma, mikrobiyolojik bulgular açısından değerlendirildiğinde tüm gruplarda
0. günden 84. güne kadar mikroorganizma sayıları <10 kob/g olarak
bulunmuştur. Kimyasal analiz bulguları istatistiki açıdan değerlendirildiğinde;
üç grup arasında istatistiki açıdan fark görülmemiştir (p>0,05).
Gökkuşağı Alabalığı Potasyum Sorbat Mikrobiyolojik Kalite Kimyasal Kalite Isı İşlemi
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Haziran 2007 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2007 Cilt: 5 Sayı: 3 |