Health effects observed due to vinegar consumption date
back to about 10000 years ago. Firstly, as the founder of medicine, it was
stated by Hippocrates that the vinegar could be beneficial for health. Various
treatments for vinegar have been developed in the traditional medicine since
the Hippocrates. With the development of modern medicine and its practice
tools, various important studies carried out on consumption of vinegar and its
impacts on health. In this article,
scientific studies carried out between the period of 2009-2019 about the
effects of vinegar consumption on health were reviewed. In this context, the
glycemic effect of vinegar, its anti-diabetic effect, its effect on fat
metabolism, its effect on ulcerative colitis, its effect on cholesterol, its
effects on liver and function, its effect on oxidative stress, its effect on
cancer and its antimicrobial effect were investigated. As a result, vinegar
consumption is conceivable to have an important place in healthy nutrition.
Vinegar health effects functional food antimicrobial antidiabetic
Sirke tüketimine bağlı olarak gözlemlenen olumlu sağlık
etkileri yaklaşık 10 bin yıl öncesine kadar dayanmaktadır. İlk defa, tıbbın
kurucusu olarak atfedilen Hipokrat tarafından sirkenin sağlığa faydalı
olabileceği belirtilmiştir. Hipokrat döneminden bu yana geleneksel tıpta,
sirkeye bağlı uygulanan çeşitli tedaviler geliştirilmiştir. Modern tıbbın ve
uygulama araçlarının gelişmesi ile sirke tüketiminin sağlık üzerine olan
etkileri hakkında çeşitli önemli çalışmalar yürütülmüştür. Yapılan bu derleme
çalışmasında, 2009-2019 yılları arasında sirke tüketiminin sağlık üzerine
etkileri konusunda gerçekleştirilmiş araştırmalar sunulmuştur. Bu kapsamda,
sirkenin glisemik, anti-diyabetik, yağ metabolizması üzerine, ülseratif-kolit üzerine,
kolestrol üzerine, karaciğer ve fonksiyonları üzerine, oksidatif stres,
anti-kanserojen ve antimikrobiyel etkileri incelenmiştir. Sonuç olarak, sirke
tüketiminin sağlıklı beslenme anlayışı içinde önemli bir yerinin bulunduğu
düşünülmektedir.
Sirke sağlık etkileri fonksiyonel gıda antimikrobiyal antidiyabetik
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 6 Ekim 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 |