In this study, Sensory
descriptor and general composition of Bornova Muscat wine that produced in Ege
on Region of Turkey are obtained from marketplace were investigated. Sensory
evaluation was carried out by Descriptive Sensory Analysis (DA) method. Principal
Component Analyses (PCA) was used to evaluate the sensory data. Alcohol and
total acid contents of Bornova Muscat wines varies between %11.0-%14 v/v and
6.1-7.8 g/L, respectively. Volatile acid and sulphur dioxide levels of all
wines were in compliance with Turkish Food Codex. According to the Flavor and
Aroma Profile Analysis, Bornova Muscat wines were found to be similar in terms
of color attribute and were described as yellow-green silver glow to pale
gold. The results of Principal Component Analysis showed that all wines
except one sample were similar with respect to sensory evaluation. The wines
were positively correlated to lavender-linden, tropical fruits, citrus, floral
and tree fruits and negatively correlated to bitterness and sourness.
Bu çalışmada piyasada
bulunan farklı firmalar tarafından üretilmiş Ege Bölgesi orijinli Bornova
Misketi şaraplarının, genel bileşimleri ve duyusal tanımlayıcıları
belirlenmiştir. Şarapların duyusal analizlerinde Tanımlayıcı Duyusal Analiz
yöntemleri kullanılmıştır. Elde edilen duyusal analiz verilerine Temel Bileşen
Analizi (PCA) uygulanmıştır. Bornova Misketi Şaraplarının alkol oranları hacmen
%11.0 ile %14.4 arasında, toplam asit miktarları 6.1 g/L ile 7.8 g/L arasında
değişmiştir. Tüm şaraplar uçar asit ve
kükürtdioksit miktarları bakımından Türk Gıda Kodeksine uygun bulunmuştur.
Bornova Misketi şaraplarına uygulanan Lezzet-Aroma Profil Analizi sonuçlarına
göre renk bakımından şaraplar benzer bulunmuş, renk skalasında açık sarı-saman
sarısı olarak değerlendirilmiştir. Temel Bileşen Analizi sonuçlarına göre
Bornova Misketi şarapları duyusal açıdan, bir örnek hariç birbirine yakın bir
şekilde gruplanmıştır. Şaraplar lavanta-ıhlamur, tropik meyve, narenciye, çiçek
ve ağaç meyveleri kokuları ile pozitif korelasyon gösterirken ekşilik ve acılık
kriterleri ile ters korelasyon göstermiştir.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 42 Sayı: 1 |