This study was carried out for developing methods for detecting pesticides in heat treated milks and for analysis of organo chlorinated pesticides in UHT and pasteurized milks. Two methods of extraction were performed from milk and from milk fat. Eighteen organochlorinated pesticides (aldrin, 4,4 ̍-DDD, 4,4 ̍-DDE, 4,4'-DDT, dieldrin, α-endosulfane, β-endosulfane, endosulfan-sulphate, endrin, endrin aldehyde, endrin ketone, α-HCH, β-HCH, γ-HCH, θ-HCH, heptachlor, heptachlorepoxide, metoxychlor) were searched in the milk samples. Liquid/liquid extraction was used to separate the compounds from milk and milk fat. The samples were analyzed by GC-MS/MS. Method validation was performed in the study. Internal standard pentachloronitrobenzene was used to quantify the results. The limit of detection (LOD) of the methods was obtained between 0.36-1.11 µg/kg. These values were below the maximum residue levels of Turkish Food Codex. Sixty UHT and twenty seven pasteurized milk samples were analyzed, but no residues of the pesticides were detected.
UHT and pasteurized milk residue organochlorine pesticides GC-MS/MS
Bu çalışmada; ısıl işlem görmüş sütlerde organik klorlu pestisit tayin yöntemi geliştirlmesi ve geliştirilen yöntem ile piyasadan satın alınan UHT ve pastörize süt örneklerinde pestisit analizi yapılması amaçlanmıştır. Çalışmada süt örneklerinde 18 organik klorlu pestisit bileşiğinin (aldrin, 4,4̍-DDD, 4,4̍-DDE, 4,4̍-DDT, dieldrin, α– endosulfan, β – endosulfan, endosulfan - sulfat, endrin, endrin aldehit, endrin keton, α-HCH, β-HCH, γ-HCH, θ-HCH, heptaklor, heptaklorepoksit, metoksiklor) tayini için süt ve süt yağına yönelik iki farklı ekstraksiyon yöntemi geliştirilmiştir. Örnek hazırlama aşamasında bileşiklerin süt ve süt yağından ayrılması için sıvı/sıvı ekstraksiyon yöntemi kullanılmıştır. Örnekler GC-MS/MS cihazı ile analiz edilmiştir. Metodun güvenilirliğini göstermek için metot validasyonu yapılmıştır. Kantitatif analiz için iç standart olarak pentakloronitrobenzene bileşiği kullanılmıştır. Algılama sınırı her iki metot için 0.36 -1.11 µg/kg aralığında elde edilmiştir. Bu değerler Türk Gıda Kodeksi tarafından belirlenen en yüksek kabul edilebilir değerlerin altındadır. Elde edilen metotla 60 UHT ve 27 pastörize süt örneği analiz edilmiş fakat pestisit kalıntısına rastlanmamıştır.
UHT ve Pastörize Süt Kalıntı Organik Klorlu Pestisit GC-MS/MS
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ekim 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 43 Sayı: 5 |