Microbial counts was determined by dropping, spreading and most probable number (MPN) for 6 commercial lactic acid bacteria MPN was not suitable counting technique. Total streptococci, total lactobacil, total mesophile aerobic bacteria, yeast-fungi and bacilli was counted by dropping and spreading technique at 7 different kashar cheeses. There were high correlation coefficients between dropping and spreading techniques among different counting media. Dropping technique is advisable when counting expenditures compared. Some disadvantages of dropping technique must not be neglected.
Bu çalışmada 6 adet saf laktik asit bakterisinde yayma, damlatma ve en muhtemel sayı yöntemleri ile, 7 adet kaşar peyniri örneğinde yayma ve damlatma yöntemleri ile toplam streptokok, toplam laktobasil, toplam mesofil aerob, maya-küf ve basil sayılmıştır. Saf laktik asit bakterilerinin sayımında EMS yöntemi katı besiyerinde yapılan sayımlara göre çok farklı değerler vermiştir. Laktik asit bakterilerinin sayımında ve kaşar peynirlerinde yapılan mikroorganizma sayımlarında damlatma ve yayma yöntemleri arasında yüksek benzerlik bulunmuştur. Maliyet unsuru dikkate alınarak rutin testlerde damlatma yönteminin yayma yöntemi yerini alması önerilebilir. Bununla beraber damlatma yöntemindeki sakıncaların gözönüne alınması gerekir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Ağustos 1989 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 1989 Cilt: 14 Sayı: 4 |