In this study, the antibiotic resistance of 123 lactic acid bacteria (which were isolated from Beyaz and Kashar cheeses made from raw milk and identified in the previous studies), was determined. The organic acid production of the 17 isolates, selected according to the antibiotic resistance, and the production of aroma in 8 of them were determined. For this purpose firstly, 13 different antibiotics (vancomycin, chloramphenicol, rifampicin, penicillin, tetracycline, erythromycin, novobiocin, oleandomycin, oxytetracycline, nitrofurantoin, ampicilline, gentamicin, ciprofloxacin) paper discs were used and Kirby-Bauer disk diffusion susceptibility test was applied. The antibiotic sensitivity was evaluated with Multiple Antibiotic Resistance Index. The organic acid production capabilities of the isolates were determined by High Performance Liquid Chromatography (HPLC). Although the isolates generally produce lactic acid, their malic, pyruvic and acetic acid production was also determined. The aroma production capabilities of the selected isolates were determined by GC-MS. The isolates have been found to produce mainly 1-butanol-3-methyl, 3-methylbutanal, acetic acid, ethanol, isopropyl alcohol, n-butanol.
Lactic acid bacteria antibiotic aroma resistance organic acid
Bu çalışmada çiğ sütten üretilen Beyaz ve Kaşar peynirlerinden izole edilmiş ve tanımlamaları daha önceki çalışmalarda yapılmış 123 adet laktik asit bakterisinin antibiyotik dirençlilikleri belirlenmiştir. Antibiyotik direnç durumlarına göre seçilmiş 17 izolatın organik asit üretimleri tespit edilmiş, bunlar arasından seçilen 8 izolatın da aroma maddeleri üretimleri belirlenmiştir. Bu amaçla ilk aşamada 13 farklı antibiyotik (vankomisin, kloramfenikol, rifampisin, penisilin, tetrasiklin, eritromisin, novobiosin, oleandomisin, oksitetrasiklin nitrofurantoin, ampisilin, gentamisin ve siprofloksasin) kâğıt diskleri kullanılmış ve Kirby-Bauer disk difüzyon yöntemi uygulanmıştır. Antibiyotik duyarlılıkları çoklu antibiyotik direnç indeksi ile hesaplanmıştır. İzolatların organik asit üretim yetenekleri HPLC ile belirlenmiştir. Bunlar, genel olarak laktik asit üretmekle beraber malik, pirüvik ve asetik asit ürettikleri saptanmıştır. Seçilmiş izolatların aroma maddeleri üretim yetenekleri ise GC-MS ile belirlenmiştir. İzolatların çoğunlukla 1-bütanol-3-metil, 3-metilbütanal, asetik asit, etanol, izopropil alkol, n-bütanol ürettikleri tespit edilmiştir.
Laktik asit bakterileri antibiyotik aroma direnç organik asit
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Aralık 2014 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2014 Cilt: 39 Sayı: 6 |