Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

MÜREKKEP BALIĞI'NIN (Sepia officinalis, L. 1758) YENİLEBİLİR VÜCUT KISIMLARININ BESİN BİLEŞİMİ VE RANDIMANININ BELİRLENMESİ

Yıl 2017, Sayı: 17, 29 - 33, 01.02.2017

Öz

Kafadan bacaklıların bir üyesi olan mürekkep balığı ülkemiz
sularında özellikle Ege ve Akdeniz'de daha fazla bulunan, ekonomik değeri
yüksek bir deniz ürünüdür. Bu araştırmada, mürekkep balığının et randımanı ve
besin bileşimi incelenmiştir. Taze mürekkep balığının yenilebilir vücut
kısımlarının %60,88 'lık randımana sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu oranın %36,01'lık
kısmını manto, %24,87'lik kısmını ise; kafa ve tentaküller oluşturmaktadır.
Kalkerimsi kemik, göz, deri, yüzgeç, iç organlar ve mürekkepten (%39,12) oluşan
kısım ise genellikle tüketilmeyen kısım olarak değerlendirilmiştir. Manto
etinin %0,76 yağ, %78,77 su, %1,59 kül ve %16,55 protein; Tentaküllerin ise; %1,28
yağ, %80,45 su, %1,58 kül ve %15,18 protein içeriğine sahip olduğundan dolayı
insan beslenme için önemli bir gıda olduğu tespit edilmiştir.

Kaynakça

  • Agrafioti, T.P., Katsanidis, E. 2012. Effects of additives on the selected guality attributes and cooking yield of sguid: Modelling and optimization. International Journal of Food Properties, 15:579-589.
  • AOAC. 1998a., Meat and Meat Products: Official Method 928.08, Nitrojen in Meat, Kjeldahl Method. In: Official Methods of Analysis of AOAC International, Cunniff, P. Ed. Chapter 39, 16th Ed. AOAC, Gaitherbury, MD., USA.
  • AOAC. 1998b. Fish and Other Marine Products, Official Method 938.08, Ashof Seafood. In: Official Methods of Analysis of AOAC International, Cunniff, P. Ed. Chapter 35, 16th Ed. AOAC, Gaitherbury, MD., USA.
  • AOAC.1998c. Fish and Other Marine Products, Official Method 948.15, Fat (crude) method in Seafood. In: Official Methods of Analysis of AOAC International Chapter 35, 16th Ed. 4th Rev. Vol II. ed. by P. Cunniff. Gaitherbury, MD., USA.
  • AOAC. 1998d. Official Method 980.46, Moisture in Meat. In: Official Methods of Analysis of AOAC International, Cunniff, P. Ed. Chapter 39, 16th Ed. AOAC, Gaitherbury, MD., USA.
  • Durand, H., Park, H.Y., Hadjadij, A. 1980. Aptitude descalmars a la cosevation a L'etakfraisetcongele in Science Et PecheBull. Inst. PechesMarit. No:307 NantesCedex.
  • Joseph, J., Perigreen, P.A. 1988. Studies on frozen storage of cuttlefish fillets. Fishery Technology, 25(1):32-35.
  • Önsoy, B., Salman, A. 2005. Reproductive biology of the common cuttlefish Sepia officinalis L. (Sepiida: Cephalopoda) in the Aegean Sea. Turkish Journal of Veterinary and Animal Sciences, 29(3), 613-619.
  • Özoğul, Y., Duysak, O., Özoğul, F. Özkütük, A .S. Türeli, C. 2008. Seasonal effects in the nutritional guality of the body structural tissue of cephalopods. Food Chemistry, 108:847-852.
  • Öztürk, B., Doğan, A., Bakır, B.2015. Commercial Mollusca Species of The Aegean Sea. Katağan, T., Tokaç, A., Beşiktepe, Ş., Öztürk, B. (Eds.) The Aegean Sea Marine Biodiversity, Fisheries, Conservation and Governance. Turkish Marine Research Foundation (TUDAV), Publication No: 41, Istanbul, Turkey. 206-225.
  • Özyurt, G., Duysak, Ö., Akamca, E., Tureli, C. 2006. Seasonal changes of fatty acids of cuttlefish Sepia officinalis L. (Mollusca: Cephalopoda) in the north eastern Mediterranean sea. Food Chemistry, 95:382-385.
  • Seidler, T., Bronowski, M. 1987.Effects of storage time and thermal treatment on the nutritive value of sguid (Mexargentinus).DieNahrung 31(10):949-957.
  • Sikorski, E.Z., Kolodziejska, 1. 1986. The composition and properties of squid meat. Food Chemistry, 20:213- 224.
  • Soldevilla, F.L., Martin, L.G. 1988. Consideraciones alimentarias en especies de cefalopodos sometidos a explotacion pesguera. Alimentaria, Marzo, 43-51.
  • Şengör, G.F., Akkuş, S., Maleki, R.H. 1999. Çeşitli su ürünlerinin kolesterol içerikleri ve kimyasal kompozisyonları üzerine bir araştırma. X. Ulusal Su Ürünleri Sempozyumu, 137-150: 22-24 Eylül Adana.
  • TUİK. 2016. Su Ürünleri İstatistikleri TÜİK 2015 istatistik verisi, T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü, Ankara. 20 sayfa. Web: http://www.tarim.gov.tr/BSGM .Erişim tarihi: 23 Ekim 2016.
  • Ünal, G.F. 1991. Dondurularak depolanan mürekkepbalığı'ndaki (Sepia officinalis L.1758) kalite değişimlerinin incelenmesi., T.C. Ege Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Yüksek Lisans Tezi.71.
  • Waterman, J.J. 1964.Measures, stowage rates and yields of fishery products. Torry Advisory Note No. 17, 2-11.
Toplam 18 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm Makaleler
Yazarlar

Gülgün F. Ünal Şengör

Zafer Ceylan

Hande Doğruyol

Onur Gönülal

Yayımlanma Tarihi 1 Şubat 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Sayı: 17

Kaynak Göster

APA Şengör, G. F. Ü., Ceylan, Z., Doğruyol, H., Gönülal, O. (2017). MÜREKKEP BALIĞI’NIN (Sepia officinalis, L. 1758) YENİLEBİLİR VÜCUT KISIMLARININ BESİN BİLEŞİMİ VE RANDIMANININ BELİRLENMESİ. Gıda Ve Yem Bilimi Teknolojisi Dergisi(17), 29-33.

by-nc-nd.png?resize=300%2C105&ssl=1
Gıda ve Yem Bilimi-Teknolojisi Dergisi  CC BY-NC-ND 4.0 lisansı altında lisanslanmıştır
 Journal of Food and Feed Science-Technology is licensed under CC BY-NC-ND 4.0