Kafadan bacaklıların bir üyesi olan mürekkep balığı ülkemiz
sularında özellikle Ege ve Akdeniz'de daha fazla bulunan, ekonomik değeri
yüksek bir deniz ürünüdür. Bu araştırmada, mürekkep balığının et randımanı ve
besin bileşimi incelenmiştir. Taze mürekkep balığının yenilebilir vücut
kısımlarının %60,88 'lık randımana sahip olduğu tespit edilmiştir. Bu oranın %36,01'lık
kısmını manto, %24,87'lik kısmını ise; kafa ve tentaküller oluşturmaktadır.
Kalkerimsi kemik, göz, deri, yüzgeç, iç organlar ve mürekkepten (%39,12) oluşan
kısım ise genellikle tüketilmeyen kısım olarak değerlendirilmiştir. Manto
etinin %0,76 yağ, %78,77 su, %1,59 kül ve %16,55 protein; Tentaküllerin ise; %1,28
yağ, %80,45 su, %1,58 kül ve %15,18 protein içeriğine sahip olduğundan dolayı
insan beslenme için önemli bir gıda olduğu tespit edilmiştir.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 1 Şubat 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 17 |