Bioactive compounds
present in fruits and vegetables are receiving increased because they may help
the protect humans against some diseases. These chemicals can reduce the free
radicals damage caused to the cells, as a result of oxidative stress and they
have been linked to reductions in the risk of major chronic diseases such as
cancer, cardiovascular disease, obesity and other disease. In the present
study, the bioactive compounds and antioxidant properties of citrus peels were
examined. Fruit peels were obtained from lemon (Citrus limon), orange (Citrus sinensis, mandarin (Citrus
reticulata) and grapefruit (Citrus paradisi).
Total carotenoid, beta carotene, ascorbic acid, anthocyanin, total
phenolic and flavonoid content were determined using colorimetric methods. The
total antioxidant activities were analysed according to TEAC, FRAP and DPPH
methods. It was found that mandarin and lemon peels were rich in carotenoid
compounds and ascorbic acid, respectively while grapefruit and lemon peels were
rich in phenolic compounds and had higher antioxidant activities than mandarin
and orange peels.
Meyve ve sebzelerde bulunan
biyoaktif bileşenlere karşı ilgi, bu maddelerin insanları bazı hastalıklara
karşı korumaya yardımcı olabilmesinden dolayı giderek artmaktadır. Bu
kimyasalların, oksidatif stres sonucunda hücrelerde meydana gelen serbest
radikal zararını azaltabildiği ve kanser, kardiyovasküler hastalık, obezite ve
diğer hastalıklar gibi büyük kronik tabloların risklerini azaltması ile
bağlantılı olduğu belirtilmektedir. Bu çalışmada turunçgil kabuklarının
biyoaktif bileşenleri ve antioksidan özellikleri incelendi. Turunçgil kabukları
limon (Citrus limon), portakal
(Citrus sinensis), mandalina (Citrus
reticulata) ve greyfurt (Citrus paradisi) meyvelerinden elde edildi. Toplam
karotenoid, beta karoten, askorbik asit, antosiyanin, toplam fenolik ve
flavonoid içerikleri ve toplam antioksidan aktiviteleri TEAC, FRAP ve DPPH
metotlarına göre kolorimetrik yöntemler kullanılarak belirlendi. Mandalina
kabuklarının karotenoid bileşikler, limon kabuklarının askorbik asit, greyfurt
ve limon kabuklarının fenolik bileşikler açısından zengin olduğu ve mandalina
ile portakal kabuklarına göre daha yüksek antioksidan aktiviteye sahip olduğu
bulundu.
Antioksidan Ekstraksiyon Fenolik Fitokimyasal Turunçgil Kabukları Turunçgil Kabukları
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2017 |
Gönderilme Tarihi | 15 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 7 Sayı: 2 |