Bitkiler, sağlık açısından olumlu etkileri olan fitokimyasallar
bakımından zengindir. Bu çalışmada, Türkiye’de önemli miktarda tarımı yapılan kivi
(Actinidia deliciosa), kavun (Cucumis melo), domates (Solanum lycopersicum), elma (Malus domestica), ayva (Cydonia oblonga) ve nar (Punica granatum) kabuklarının fitokimyasal
bileşikleri belirlenmiştir. Çalışma kapsamında kabukların nem, kül, yağ,
askorbik asit, β karoten içerikleri belirlenmiş, kabuklar %0, %25, %50 ve
%75’lik etanol çözeltilerinde ekstrakte edilmiş ve toplam fenolik, toplam flavonoid
ve toplam monomerik antosiyanin içerikleri ve antioksidan kapasiteleri (FRAP,
TEAC ve DPPH) incelenmiştir. Fenolik
bileşikleri ekstrakte etmek için %25 ve %50 etanol konsantrasyonlarının, diğer
konsantrasyonlara kıyasla daha başarılı olduğu sonucuna varılmıştır. Nar
kabuğunun toplam monomerik antosiyanin, flavonoid, fenolik madde içerikleri ve
antioksidan kapasiteleri açısından diğer kabuklara kıyasla oldukça yüksek
olduğu saptanmıştır. İncelenen kabuklar arasında kavun kabuğunun diğer kabuklardan daha fazla miktarda β-karoten içerdiği,
en yüksek askorbik asit içeriğine ise ayva kabuğunun sahip olduğu belirlenmiştir.
Plants are
rich in phytochemicals which have positive effects on health. In this study, the phytochemical components of
the some fruit and vegatable peels, produced in the significant amounts in
Turkey, including kiwi (Actinidia deliciosa), melon (Cucumis melo), tomato
(Solanum lycopersicum), apple (Malus domestica), quince (Cydonia oblonga) and
pomegranate (Punica granatum) were determined. The moisture, ash, fat, ascorbic
acid and β carotene contents of the peels were determined. Peels were extracted
in 0%, 25%, 50% and 75% ethanol solutions and total phenolic, total flavonoids
and total monomeric anthocyanin contents and antioxidant capacities of the extracts
were investigated. It was concluded that the concentrations of 25% and 50%
ethanol were more successful than other concentrations to extract the phenolic
compounds. Total monomeric anthocyanin, flavonoid, phenolic contents and
antioxidant capacity of the pomegranate peel were found to be significantly
higher than the other peels. It was determined that the melon rind contained
more β-carotene and quince peel contained more ascorbic acid content than the other
peels.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Ekim 2019 |
Gönderilme Tarihi | 20 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 26 Ağustos 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 9 Sayı: 4 |