Nutrition, that is one of
the fundamental needs of human beings, brings the need of plates. New Stone
Age, assumed as milestone of prehistoric periods, except inventions as making
food plates by cooking soil we witness ceramic art with ornament of these
plates. In time, plates caused
inventions arised from artistic requirements, thus supplied new profession spaces.
As food culture changes because of economical, geographical and cultural
reasons, do the plates. Anatolia is at the point, European, Asian and African
Continents intersect, food culture’s of
these societies reverberated to Turkish Food Culture. Changing eating and
drinking habits and specially food
culture diversity made plates diversified. At Ottoman Cuisine Culture shapes
and ornaments of plates has importance. This study’s main aim is to investigate
plates that rank at Ottoman Cuisine Culture and Iznik Ceramics by discussing in
terms of tourism, gastronomy and art history thus supply new sources to future
investigaters.
İnsanların temel gereksinimlerinden
biri olan beslenme, yemek kabı ihtiyacını da birlikte getirmektedir. Tarih
öncesi dönemlerin dönüm noktası olarak bilinen Yenitaş Çağı’nda toprağı
pişirerek kaplar yapma gibi buluşların dışında, bu nesnelerin süslenmesiyle
seramik sanatına tanık olunmaktadır. Zamanla bu kaplar, artistik bir
gereksinmeden doğan buluşlara sebep olarak bir meslek alanının ortaya çıkmasını
sağlamıştır. Anadolu’nun Avrupa, Asya ve Afrika kıtalarının kesiştiği noktada
olması farklı toplumların yemek kültürlerini Türk Yemek Kültürü’ne
yansıtmıştır. Yeme ve içme alışkanlıklarının değişmesi ve özellikle yemek
kültürünün zamanla çeşitlenmesi yemek kaplarını da çeşitlendirmiştir. Osmanlı
Mutfak Kültürü’nde yemek kaplarının biçimi ve süslemeleri ayrıca önem
taşımaktadır. Çalışmanın temel amacı, Osmanlı Mutfak
Kültürü’nde yer alan yemek kapları ve İznik Çinileri’nin turizm, gastronomi ve
sanat tarihi alanları bakımından ele alındığı bir çalışma yaparak, ileriki
çalışmalara katkı sağlamak ve kaynak oluşturmaktır.
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 25 Aralık 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2016 Cilt: 5 Sayı: 8 |