Bu araştırma, 2015 yılında Ordu’nun
ilçelerinde (Altınordu, Çaybaşı, Fatsa, Gülyalı, İkizce, Kabadüz, Perşembe,
Ulubey, Ünye) yetiştirilen Hayward kivi
çeşidinin kimyasal ve fiziksel özelliklerini tespit etmek amacıyla
yürütülmüştür. Çalışma sonucunda yeme olumunda fiziksel özelliklerden meyve
ağırlığı 77,540 g ile
114,893 g, meyve eni 47,217 mm ile 53,357 mm, meyve boyu 59,970 mm ile 69,497
mm, meyve kalınlığı 43,467 mm ile 48,377 mm, hacim 77,500 ml ile 110,417 ml,
yoğunluk 0,990 g/ml ile 1,063 g/ml, kabuk kalınlığı 0,777 mm ile 1.333 mm,
meyve eti sertliği 0,987 kg/cm² ile 1,500 kg/cm², meyve suyu randımanı % 63,570
ile % 69,283 arasında değişim göstermiştir. Kimyasal özelliklerden SÇKM % 10,433
ile % 12,150, pH değeri 3,317 ile 3,460, TEA değeri % 1,170 ile % 1,387, C
vitamini değeri 29,000 mg/100g ile 56,833 mg/100g, toplam kuru madde
miktarı % 14,157 ile % 15,767, glukoz miktarı 36,140 g/l ile 47,177 g/l,
fruktoz miktarı 37,443 g/l ile 49,647 g/l, sukroz miktarı 10,547 g/l ile 18,150
g/l, toplam fenolik madde miktarı 35,922 mg GAE/100g ile 52,900 mg GAE/100g,
kül miktarı % 7,030 ile % 11,277, fosfor miktarı 49,333 mg/kg ile 119,333
mg/kg, potasyum miktarı 2166,330 mg/kg ile 2264,330 mg/kg, sodyum miktarı 13,167
mg/kg ile 20,233 mg/kg, kalsiyum miktarı 64,333 mg/kg ile 250,333 mg/kg,
magnezyum miktarı 13,333 mg/kg ile 103,333 mg/kg aralığında değişim
göstermiştir. Gülyalı ilçesinde yetiştirilen meyvelerin diğer ilçelere oranla
kalite bakımından daha iyi özelliklere sahip olduğu tespit edilmiştir.
This research has been carried
out with the aim of determining the chemical and physical properties of
‘Hayward’ kiwifruit grown in the districts of Ordu province (Turkey) in 2015.
As a result of the study, from the physical
properties at the eating-ripe; fruit weight, width, length, thickness, volume,
density, thickness of fruit rind, texture of pulp, fruit juice yield ranged
between 77.540 g and 114.893 g, 47.217 mm and 53.357 mm, 59.970 mm and 69.497
mm, 43.467 mm and 48.377 mm, 77.500 ml and 110.417 ml, 0.990 g/ml and 1.063
g/ml, 0.777 mm and 1.333 mm, 0.987 kg/cm² and 1.500 kg/cm², 63.570% and
69.283%, respectively. The chemical properties; total soluble solids ranged
between 10.433% and 12.150%, pH 3.317 and 3.460, TA 1.170% and 1.387%, vitamin
C 29.000 mg/100g and 56.833 mg/100g, total dry matter 14.157% and 15.767%,
glucose concentration 36.140 g/l and 47.177
g/l, fructose concentration 37.443 g/l and 49.647 g/l, sucrose concentration
10.547 g/l and 18.150 g/l, total phenolic content 35,922 mg GAE/100g and 52,600
mg GAE/100g, ash 7.030% and 11.277%,
phosphor content 49.333 mg/kg and 119.333 mg/kg, potassium content 2166.330
mg/kg and 2264.330 mg/kg, sodium content 13.167 mg/kg and 20.233 mg/kg, calcium
content 64.333 mg/kg and 250.333 mg/kg, magnesium content 13.333 mg/kg and
103.333 mg/kg. It has been identified that the fruits grown in Gülyalı district
have way better properties in terms of quality compared with other districts.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | ICAFOF 2017 (International Conference on Agriculture, Forest, Food Sciences and Technologies) Özel Sayısı |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2017 |
Kabul Tarihi | 15 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 |