Bu çalışmada, santrifüj destekli blok
dondurarak konsantrasyon tekniğinin farklı yağ içeriğindeki sütlere (yağlı
(%3.3), yarım yağlı (%1.5) ve az yağlı (%0.1)) uygulanarak konsantre süt
üretimi hedeflenmiştir. Bu amaçla, yağlı süt (11.75ºBriks), yarım yağlı süt
(10.57ºBriks) ve az yağlı süt (9.10ºBriks) santrifüj tüplerine doldurulmuş ve
statik dondurucuda (24ºC, 12 sa) dondurulmuş ve donmuş örnekler santrifüj
(25ºC, 4500 rpm, 35 dak) edilmiştir. Buz fazdan ayrıldıktan sonra elde edilen
konsantre faz aynı koşullarda tekrar dondurulmuştur ve aynı işlemler tekrar
edilmiştir (döngü). Konsantre süt örneklerinin suda çözünür kuru madde miktarı
(SÇKM), protein ve yağ içerikleri (%), erime fraksiyonu (f), konsantrasyon
yüzdesi (KY), konsantrasyon verimi (ɳ)
ve geri kazanılan sıvı miktarı (Y) hesaplanmıştır. Ayrıca konsantre süt
örneklerinin donma davranışları belirlenmiştir. İkinci döngü sonunda konsantre
süt örneklerinin SÇKM içerikleri yağlı, yarım yağlı ve az yağlı süt için sırasıyla
25.43ºBriks, 18.56ºBriks ve 17.40ºBrikse ulaştığı gözlenmiştir. Dondurarak konsantrasyon işlemi ile sütün
en değerli bileşenlerinden olan süt proteini ve yağının tamamına yakın kısmı
konsantre kısımda tutulduğu belirlenmiştir. Konsantre süt örneklerinin
konsantrasyon verimi değeri %83-63 ve geri kazanılan sıvı miktarı değeri ise
0.85-0.61 arasında değişim gözlendiği belirlenmiştir. Sütlerin farklı yağ
içeriğine sahip olmasının donma süresinde etkisi önemsiz bulunmuştur (p>0.05).
Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinatörlüğü
FYL-2018-20217
Bu çalışma Ege Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Koordinasyon Birimi (Proje No:FYL-2018-20217) tarafından desteklenen yüksek lisans tezi kapsamında hazırlanmıştır.
FYL-2018-20217
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | FYL-2018-20217 |
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Gönderilme Tarihi | 13 Mayıs 2019 |
Kabul Tarihi | 17 Haziran 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 1 Sayı: 1 |