About
About
Roadmap
Trends
DOI Service
Subjects
Journals
Publishers
All
University
Government
TRH
Association
Foundation
Trade Association
Company
Person
Union
Researchers
Journal Wizard
Help
English
Turkish
English
Admin Panel
User Panel
My Journals
My Research
My Followers
Profile
Logout
Login
Melekber Sülüşoğlu Durul
Assoc. Prof. Dr.
Kocaeli Üniversitesi Ziraat fakültesi
Publication
2
Review
4
2
Publication
4
Review
26640751300
Follow
Following
Edit My Profile
Followers
Following
Summary
Publications
Peer Review
Research Fields
Pomology and Treatment
Institution
Kocaeli Üniversitesi Ziraat fakültesi
Publications
Adaptation of Some Nectarine Varieties to The Isparta Ecological Conditions
Authors:
İlknur Eskimez
,
Mehmet Polat
,
Abdullah Kankaya
,
Kerem Mertoğlu
,
Melekber Sülüşoğlu Durul
Published: 2024 ,
Bahçe
DOI: 10.53471/bahce.1481832
FAVORITE
0
TOTAL DOWNLOAD COUNT
74
0
FAVORITE
74
TOTAL DOWNLOAD COUNT
Ayva üretiminde ilk sıralarda olduğumuz bir meyvedir ve Eşme ayvası yetiştirilen çeşitler arasında öne çıkmaktadır. Ayvada ıslah çalışmaları önemlidir. Doku kültürü ıslah çalışmalarında birçok kolaylığı sunmakta, ıslah süresini kısaltabilmektedir. Doku kültüründe başarı da uygun materyal, besin ortamının seçilmesi, uygun kültür koşullarının ve alıştırma ortamının belirlenmesi ile mümkün olabilmektedir. Bu çalışmada eşme ayvası çeşidinin doku kültürü ile üretiminde çoğaltma aşamasında kullanılan farklı şeker çeşitlerinin etkileri incelenmiştir. Eşme ayvasının in vitro çoğaltılan sürgünleri çoğaltma aşamasında 2 mg.l⁻¹ BA+0,25 mg.l⁻¹ GA₃ içeren MS besin ortamında kültüre alınmış, ortama 7 g.l⁻¹ agar ilave edilmiştir. Şeker kaynağı olarak sakkaroz, fruktoz, glikoz ve D-sorbitolün 30, 50 veya 70 g.l⁻¹ dozları ortama eklenmiştir. Çalışma sonunda sürgünlerin yaşama oranına kullanılan şekerlerin ve dozlarının etkileri önemli bulunmazken, sürgün çoğalması kullanılan şeker kaynağından etkilenmiştir. Sürgünlerin çoğalma oranı şeker çeşitlerinin 30 g.l⁻¹ dozunda yüksek bulunmuştur. En yüksek sürgün çoğalması 30 g.l⁻¹ fruktoz (4,67 adet) meydana gelirken, bunu 3,22 adet ile 50 g.l⁻¹ sakkaroz takip etmiştir. Sürgün boyları ise 70 g.l⁻¹ glikozda daha yüksek bulunmuştur. Kültürlerde kallus oluşumu ve vitrifikasyon görülmüştür. Sakkarozun dozunun artması vitrifikasyonu teşvik etmiş, fruktoz içeren ortamlarda sürgünlerde daha az vitrifikasyon oluşmuştur. Elde edilen sonuçlar farklı şekerlerin sürgün kalitesi üzerine etkili olduğunu ortaya koymaktadır.
Authors:
Melekber Sülüşoğlu Durul
,
İlknur Eskimez
,
Kerem Mertoğlu
,
Mehmet Polat
, Deniz Gülkaya Arıtürk
Published: 2024 ,
Bahçe
DOI: 10.53471/bahce.1509560
FAVORITE
0
TOTAL DOWNLOAD COUNT
75
0
FAVORITE
75
TOTAL DOWNLOAD COUNT
Articles published in
Bahçe
Editorial Board Memberships
Düzce Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi
Reviews
Akademik Ziraat Dergisi
Düzce Üniversitesi Süs ve Tıbbi Bitkiler Botanik Bahçesi Dergisi
International Journal of Agriculture Environment and Food Sciences
Uşak University Journal of Science and Natural Sciences
There are no Crossref cited.
Interactive Guide Tool
If you want to see the panel introduction, you can click Start Tour.
Start Tour