In this study, the antimicrobial activity of some medicinal plant seeds from the Apiaceae family which are anise, cumin, and fennel was investigated. Moreover, ethanol (80%) and methanol (80%) extracts of anise, cumin, and fennel seeds and essential oils of them were performed for this aim. Escherichia coli ATCC 25922 and Salmonella Enteritidis ATCC 13076, Bacillus subtilis ATCC 6633, Streptecoccus mutans ATCC 25175 and Listeria monocytogenes ATCC7644 were utilized as test microorganisms. Then, essential oils and ethanol extracts of cumin seeds showed the highest antimicrobial effects on almost all of the test microorganisms. While methanol extracts of fennel seeds had the highest antimicrobial effects against St. mutans and B. subtilis when compared to other methanol extracts. Additionally, methanol extracts of anise seeds indicated the highest effect on E. coli. However, all types of medicinal plant seeds had antimicrobial effects on test microorganisms in various severities (7.00-20.00 mm zone diameter) except L. monocytogenes. Thus, the results support existing scientific evidence for the evaluation of these plants as natural antimicrobial agents in several industries including food and drugs.
Bu çalışmada, Apiaceae familyasından olan anason, kimyon ve rezene gibi bazı tıbbi bitki tohumlarının antimikrobiyel aktivitesi araştırılmıştır. Ayrıca, bu amaçla tohumların etanol (%80) ve metanol (%80) ekstraktları ile uçucu yağları incelenmiştir. Escherichia coli ATCC 25922, Salmonella Enteritidis ATCC 13076, Bacillus subtilis ATCC 6633, Streptecoccus mutans ATCC 25175 ve Listeria monocytogenes ATCC7644 test mikroorganizmaları olarak kullanılmıştır. Kimyon tohumlarının uçucu yağları ve etanol ekstraktları, test mikroorganizmalarının hemen hemen hepsi üzerinde en yüksek etkiyi göstermiştir. Rezene tohumlarının metanol ekstraktları, diğer metanol ekstraktlarıyla karşılaştırıldığında St. mutans ve B. subtilis'e karşı en yüksek etkiye sahiptir. Ayrıca, anason tohumlarının metanol ekstraktları E. coli üzerinde en yüksek etkiyi göstermiştir. Yine de tüm tıbbi bitki tohumları, L. monocytogenes hariç test mikroorganizmaları üzerinde çeşitli düzeylerde (7,00-20,00 mm zon çapı) antimikrobiyel etki göstermiştir. Sonuç olarak; çalışmanın bulguları, bu bitkilerin gıda ve ilaç da dahil olmak üzere çeşitli endüstrilerde doğal antimikrobiyel ajanlar olarak değerlendirilmesi için mevcut bilimsel kanıtları desteklemektedir.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Gıda Mühendisliği, Gıda Mikrobiyolojisi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Yayımlanma Tarihi | 15 Aralık 2024 |
Gönderilme Tarihi | 11 Ağustos 2024 |
Kabul Tarihi | 1 Kasım 2024 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2024 Cilt: 38 Sayı: 2 |
Journal of Agricultural Faculty of Bursa Uludag University is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 International License.